четвъртък, 9 април 2009 г.

Осем любими марки пастели

Photobucket

Кратък обзор


Осемте най-добри марки сухи пастели!Кои са най-добрите?
Встъпление от Alistair Boddy-Evans
Безусловно,когато достигнете значителни успехи вие ще подберете за себе си най-подходящата марка,но ако сега започвате и трябва да търсите такава,погледнете тези предложения.Това са моите любими марки сухи пастели в реда на предпочитението ми.


1. Unison Soft Pastels
Ръчно изработените пастели на John Hersey от серията Unison са идеалните за начало на работа.Почти 400 различни цвята –продават се отделно или в комлекти/комлекти за портрет или пейзаж/Винаги можете да си добавите допълнителни цветове.Пастелите имат изключителна текстура благодарение на производствения процес-основно ръчно свиване на блокчетата вместо масовото отливане.Със своя финес ,интензивност на цвета и стабилност те са предпочитани от худохниците.Единствения ми проблем с тази марка е,че не са описани пигментните съставки,но туй като изборът е голям,не смятам това за значително.
Photobucket
2. Schmincke Soft Artists' Pastels
Сухите пастели на Schmincke са най красивите и меки ,освен това и достъпни.Имат почти маслена структура,която можете да нанасяте свободно дори и върху силно обработена повърхност.Богатата гама включва повече от 400 цвята и представлява най добрия избор.Тъмния цвят/15/е необходим когато започнете да създавате собствен набор от цветове.Никоя друга марка не дава такива разцветки както Schmincke.Те съдържат висококачествени пигменти и минимум свързващи вещества.Това ги прави изключително меки и с наситен и силен цвят.
Photobucket
3. Sennelier Pastels 'à l'Ecu'
Средно меки пастели с широк диапазон на цветовата гама-525 цветове и нюанси-достаъчно за да се харесат и на най-претенциозният художник. Sennelier поддържат най-широкия диапазон на тоновете/до 8 в някои случаи/за най-необходимите цветове и за художниците,които не обичат сами да смесват цветовете и да получават техните нюанси.Така също,ако искате да създадете специални ефекти тук има голямо разнообразие от металически и преливащи в цветовете на дъгата.Sennelier съдържат най-чист пигмент,смесен с минимално количество биндер/свързвател/,което ги прави изключително меки.Фирмата отчита, че купуването на широка гама от предлаганите 525 цвята си е сериозна инвестиция,затова предлага комлекти в които стикчетата пастели са с половин размер от нормалните.
Photobucket
4. Rembrandt Soft Pastels
Бях щастлив да започна да рисувам с пастелите на Rembrandt и да се уча да използвам средно меките пастели за по-добър резултат.Тази марка е идеална за рисуване на линии.Ако вие сега започвате да изучавате пастелната техника,тази марка ще ви „прости”много грешки и ще допусне по-грубо третиране дори и на обработена повърхност.Има диапазон от 203 цвята,като от тях 44 са чисти/и към всеки от тях има по 4 допълнителни тона/.Но и това е повече от достатъчно.
Photobucket
Photobucket
5. Daler-Rowney Soft Pastels
Тази марка има най-малкото цветово богатство от изброените досега-само 186 цветни нюанса.В продължение на десетилетия Daler-Rowney се стремят да създават най-доброто качество сух пастел.Най-добрите налични пигменти се смесват с други сътавки така че да се постигне мекота ,чист цвят и ненадминато богатство на тона.Daler-Rowney се стремят да бъдат най добрите производители на пастели и действително у тяхната листа има няколко цвята които няма да намерите на друго място/например ярко лилав,ярко зелен/
Photobucket
6. Winsor and Newton Soft Pastels
Предполагам,че тази марка ще бъде по вкуса на всички художници-
Winsor and Newton имат ограничена гама от цветове,отчитайки, че при смесването се получават мръсни тонове върху хартията.Блясъка на цвета е един от най важните критерии.Winsor and Newton са създадени така,че да осигуряват ярък,силен и чист цвят.Това е постигнато с използването на най-чистите пигменти,което позволява наслояване без загуба на блясъка на цвета.
Те са разделени на класове,както и горе изброените макри, в зависимост от стабилността на самия цвят-А, АА,Б,
От всичките почти 200 нюанса само 14 имат Б клас,което означава по-ниска устойчивост на цвета.
Photobucket
7. Conté a Paris Soft Pastels
Когато си купих кутия с 48 цвята от тази марка ,пастелите по размери форма ми напомниха за стария Daler Rowneys.Не са най-любимата ми марка, но притежават всички качесва на изброените по-горе и този малък комплект се оказва изключително удобен за пътешествия или когато отивате на пленер.Цветовата гама е подходяща за пейзаж/наприемр морски/Пастелите са малко по-твърди,идеални за скици,които после можете да доработите и доразвиете в студиото.Имайте предвид ,че става дума за пастели във формата на квадратни блокчета
Photobucket
8. Всички останали

Има множество други марки, достъпни и качествени,ще изброим няколко от тях:
Art Spectrum
Diane Townsend
Terry Ludwig,
Great American
Maimeri
Photobucket
Photobucket
Избирайте такива пастели,които винаги можете да допълвате към вашия копмлект в противен случай,когато ви свърши любимия цвят ще ви бъде невъзможно да го добавите/и помнете ,че в крайна сметка можете да използвате пастели с различна мекота,като подбирате това,което ви е нужно за дадена рисунка.
В допълнение мога да кажа,че има материали,спомагащи за здравината на пастелната рисунка-това са фиксативи, произвеждани от повечето фирми,които изброих.Фискажа се нанася обикновено накрая на работата,но има различни автори,които го използват на различни етапи като внимават да запазят блясъка на пастела.

Използвани материали от:
http://painting.about.com/

2 коментара:

  1. Благодаря Ви много! Не споменавате, за Фабер Кастел във Вашата класификация - каква според Вас е тази марка пастели, тъй като аз ползвам в момента тоя вид пастели. Опитах се да добавя липсващи цветове, които най-често използвам, но се оказаха много твърди и ронящи се. Очевидно свъззващото вещество е в по-голямо количество.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз също до сега съм използвала само Фабер Кастел, а при избор на липсващи съм попадала на ронливи и некачествени. Може би тази марка е за начинаещи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts with Thumbnails