събота, 11 юли 2009 г.

5 аксесоара за работа с пастели



Използването на няколко добре подбрани спомагателни средства за работа с пастели може значително да подобри работата ви.Независимо дали работите със сухи пастели или пастелни моливи,тези продукти разширяват творческите ви възможности.
Ще разгледаме 5 елемента и тяхното приложение.Преди да започнем само ще спомена, че тук не включвам маслените пастели,които по структура и състав са близки до маслените бои.

Pastel Erasers



Soft Erasers са по добри от познатите твърди гуми и няма да повредят повърхността,използвайте само меки гуми за работа с пастели.Тези гуми са достатъчно пластични и имат различни приложения-отнемат малки петна,точки,оформят тънки ръбове или изтеглят тънки линии/подходяши при рисуване на коси/,без да нарушават околните пространства.Има няколко размера гуми.Едно от най добрите им приложения е именно в оформянето на косите и по специално в светлата им част.След като сте замърсили достатъчно гумата, вие с лекота може да отстраните ненужните части и да оформите нови, чисти ръбове.
Ако нямате Soft Erasers тогава опитайте Blu-Tac или Tortillion





Tortillion

Тези инструменти са вид моливи направени от хартия.Използват се за смесване и разнасяне на пастелите.те също отнемат пигмент,но не са така добри в това, както гумите.Може да си купите различни видове които се подострят с острилка или такива на които се развива единия край,така че винаги да разполагате с чиста повърхност.

Blending


Има доста голямо разнообразие от меки четки за смесване на сухия пастел.някои са толкова меки, че приличат повече на четки за грим- с тяхна помощ се постигалек, въздушен ефект.Работата с тези четки зависи от вида хартия който сте избрали, от нейната плътност, дебелина и фактура.


Sharpening Pastels
"Заточване","подостряне" на пастела и моливите-малко парче шкурка върху дървена повърхност върши чудесна работа,само не забравяйте, че пастелите са капризни и лесно се чупят.

"Fixing"
Фиксаж-за финал всяка пастелна работа се третира с тези продукти..Почти всички пастелни марки предлагат и фиксажи, и тук има голям избор-Но!!Не забравяйте, че всеки фиксаж или лак който използвате променя/потъмнява/цвета на работата.

Аксесоарите за работа с пастел са почти неограничени а най голямо разнообразие от тях може да намерите в магазини”Кобалт”-ул”Шипка”6
http://www.kobalt-online.com/index.php



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails